Източването на "Горубсо"-Мадан, ликвидира региона

 
Интервю с Димчо Михалевски за ВЕСТНИК "ДУМА"
- Тези дни алармирахте, че мини "Горубсо" в Мадан се води към умишлен фалит. Кое ви кара да смятате така? 
- В последните няколко години очевидно имаше проблеми няколко пъти - миньорите бяха изправени пред стачка, набеляза се много сериозно съкращение на персонала. Ще ви припомня, че там работеха над 1200 човека, в момента са някъде около 650-700. При положение че натискът върху тях за добив и за производство на концентрата е много голям и реално те в момента произвеждат почти двойно повече, отколкото в началото, когато беше направена сделката с новия собственик. Това  обаче не влияе по никакъв начин на тяхното заплащане, дори напротив - последните 7-8 месеца, както миньорите споделиха на срещата в събота, де факто са им намалени наполовина брутните заплати. И нещо още по-лошо - те получават 60% от тези средства с известно забавяне. Миньорите казват, че ако до края на април м.г. са заработвали до 1000 лв., сега заработват около 450, от които ни плащат 60%.
- Това е много ниско за миньори.
- Така е. Те произвеждат сега по близо 1000 т концентрат, навремето са произвеждали около 700 т и казват, че непрекъснато им налагат планове, които са трудноизпълними с наличните хора. Проблемът е също, че не им се създават условия за работа. Примерно, токът на предприятието винаги между 20-25-о число и до края на месеца е спрян, защото не са платени сметките към електроразпределителното дружество и те не могат да влязат в рудника. Това означава, че няма как да насмогнат по правилата, които са им наложени едностранно от директорите на "Горубсо"-Мадан, но веднага им се налагат санкции, защото не били изпълнили плана. Как да го изпълнят, като няма ток? Освен това налага се миньорите сами да си купуват елементарни материали, прибори, работно облекло, обувки, клещи, залепващи материали и пр. Материалите не им се предоставят от работодателя. 
- Не е ли възможно това да се дължи на загуби на предприятието в кризата, а не на източване, което вие подозирате? 
- Според миньорите предприятието обяснява всичко с лошите финансови резултати. Обаче в същото време според тях се доставят съпътстващи материали - свързващи кабели, части за вагонетките, с които се вади рудата и т.н., на цени в пъти по-високи от реалните. Имаме една класическа схема, със съжаление го казвам - предприятието купува от ограничен кръг доставчици своите материали, които пак са свързани очевидно със собственика на предприятието, и ги купува на неколкократно завишени цени. При това положение, въпреки работата на предприятието, въпреки че цените на рудата, както и тези на концентрата, на  цветните метали - олово и цинк, са много добри. това в никакъв случай не може да доведе едно предприятие до състоянието, в което е "Горубсо"- Мадан. То умишлено се вкарва на загуба, защото се източва през тези неколкократно завишени доставки.
- Кой има интерес от това? Собственикът не би трябвало да има интерес да фалира предприятието.
- Това става единствено под диктата на ръководството на предприятието. То умишлено го прави. Но миньорите реагират, не може един миньор да получава 450 лв. Нали разбирате, че това е безумно? Никога не е било. Дори и в минали тежки периоди на прехода, те бяха едни от най-високо платените. Хората заработват нещо, което струва пари и трябва да си получат дължимото. Тук има много дълбок порок. С тази схема, която обгражда предприятието, де факто собствениците на дружествата източват и приходи, които са много важни за региона. Защото Мадан фактически няма алтернатива, над 650 човека работят в това предприятие, което всъщност е изградило града. Около него има различни видове структури, магазинчета, различни услуги и пр., които разчитат на приходите, заработени в тези семейства. И се оказва, че с това източване на предприятието се удря не само по работниците, удря се по цялата община и целия регион. Защото хората вече нямат никаква работа, нямат никакъв доход. Техният доход на практика е откраднат,  изнесен от региона и според мен това е най-порочното. Затова съм много притеснен, че ако това дружество стигне до финала, до невъзможност да продължи, да речем, с нови собственици, шансът за Мадан е просто никакъв.
- Не е ли идеята някой да го купи много евтино?
- Честно да ви кажа, това, което много ме притесни, е че се нарязва на скрап съществуваща инфраструктура за добив и изнасяне на рудата. Това е една линия в 3-километров подземен тунел. По груби сметки, между 120 и 130 хил. т метал отиват на скрап.
- Да не би да са остарели съоръженията?
- Нищо не може да му има на метала, който се намира там. Още повече, миньорите казват, че в следващ период щели да се режат на скрап стълбове на ведомствени системи, които снабдяват самите рудници с ток. Защо се разгражда нещо, което е изградено и работи? Залежите в този регион не са изчерпани, има за още много години напред. Тоест има потенциал и в световен мащаб, и в местен мащаб да се запази това производство, да се модернизира. Но трябва да има един нормален подход към хората.
- Икономисти в правителството казват, че големите предприятия са тромави и губят, затова трябва да се разчита на малкия бизнес. Обаче това, което казвате - че ще фалират всъщност и малките магазинчета, услугите...
- Кой го казва това, като правителството направо е смазало малките и средните предприятия? По повод на "Горубсо" аз съм категоричен, че това предприятие и сега, и в бъдще, е печелившо. Явно собствениците имат проблеми, които може да са обективни, те едва ли са толкова неопитни да го управляват както трябва, но умишлено източват доход. И аз съм против това. И хората са против това. Защото това източване на доход от региона просто ликвидира региона. включително населените места около Мадан. Това предприятие е изградило всичко - и жилищата дори.  Сега, като го източваш, какво очакваш да се случи в Мадан?
Интервю с Димчо Михайлевски за  ВЕСТНИК "ДУМА"  линк за цялата статия   http://duma.bg/duma/node/25221
 
 
Видео от "НОВА" ТВ за миньорите в Мадан  http://www.novatv.bg/news/view/2012/01/06/25363/%D0%98-%D0%B2-%D0%93%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%81%D0%BE-%D0%9C%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B8%D0%BC-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE/

Потребителски вход