Горубсо Мадан се води умишлено към фалит

 
„Горубсо-Мадан" умишлено се води към фалит. Тези обвинения отправи народният представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски. Михалевски подкрепя протестните действия на миньорите от „Горубсо-Мадан"и служителите на рудоземската обогатителна фабрика, собственост на минното дружество.
Това стана ясно след среща на депутата с представител на стачния комитет на 07.01.2012г. в Мадан. Михалевски е шокиран от случващото се в минното дружество в последната година и заяви, че в момента „Горубсо" умишлено се води към ликвидация.
За пример той посочи, че дружеството се източва с необяснимо високи разходи за консумативи и услуги. Преди дни е започнал и демонтаж на мощности, като 100 хил.тона релосови линии и 20-киловолтови електропроводи , които отиват за скрап.
Михалевски бе категоричен, че по този начин „Горубсо" се „обезкостява" и се замразява бъдещото развитие на рудодобива.
Той е притеснен, че дружеството дължи милиони левовенеизплатени заплати към минните работници, които реално не са взимали заплата от три месеца. Добивът на руда продължава, но при ощетяване на работниците, които не получават нищо срещу тежкият труд.
Според Михалевски загубите, генерирани от „Горубсо", са загуби за цялата община Мадан, тъй като рудодобивът е основен поминък и ако той не върви всички звена в общината спират.
В понеделник депутатът планира среща с Националният миньорски синдикат, за да може служителите да получат защита, тъй като в момента има опити за натиск върху тях.
В Мадан народният представител коментира и бедствената ситуация в Смолянско и заяви, че държавата трябва да поеме отговорността за лошото състояние на проходите Пампорово и Рожен, както и авариите в електропреносната мрежа, които ще повлияят лошо на туризма.

Потребителски вход