ЕКО ПЪТЕКА СЕЛО РИБНИЦА - КРЕПОСТТА КОЗНИК (КИЧИ КАЯ)

Крепостта Козник е разположена над град Рудозем, който се намира в югоизточната част на Западните Родопи, в Смолянска област. Намира над един от основните пътища, които в древността е свързвали Тракия с Беломорието, а сега от там ще преминава трансграничен път свързващ България с Гърция.

Крепостта "Козник" е част от цялата крепостна наблюдателно-охранителна система на Родопите. С подобно предназначение са били крепостите Беаднос при село Беден, Аетос над Смолян, Момчиловата крепост край Подвис, Асенова крепост и др. По време на турското робство крепостта е наричана от турците – Кечи кая (Кози камък, Козя скала). По време на проучванията са разкрити източният зид на крепостта с дължина 50 м и дебелина 1 м, вход с големина 2 метра и други постройки, които са опожарени. Археолозите са се натъкнали на бронзова гривна от XII - XIII в., железен нож и множество керамика.
До крепостта се стига по екопътеката “Кечи Кая” – “Козник” с дължината 4 км. Пътеката се намира на 5 км. от град Рудозем, като до село Рибница пътят е асфалниран, но от там до началото и остават 2 километра черен път. В началото на маршрута има паркинг, беседка с барбекю, чешма и всички условия за отдих. Изкачването до крепостта трае около 40 мин пешеходен преход по доста стръмен терен.
Пътеката е добре обозначена с указателни табели. Минава се през крепостта "Козник", заобикалят се скалите "Двамата братя", продължава на североизток в посока село Върба (община Мадан) и към скалното образувание "Главата". От там маршрутът тръгва надолу към изходната си точка. На пет от най-живописните места по протежението на пътеката са обособени места за отдих с пейки с навеси, които лятото пазят от парещото слънце.
Първата е разположена под скалите на около 1 км. от началото, следващата е над крепостта, а последната е преди скалата наречена "Главата", там над нея е направена и беседка за почивка. От всичките места за почивка се разкриват невероятно красиви гледки към долината на река Арда и община Рудозем.

Потребителски вход