НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „ПРАВО НА ЗРЕНИЕ“ ЩЕ ПОСЕТИ МАДАН

На 10 ноември 2017 (петък) г., от 14:00 ч. в Дневен център за стари хора ще се проведе информационна беседа за катаракта и глаукома. Това са двете очни заболявания, основна причина за слепота сред възрастното население. Организатор на кампанията е Институт за здравно образование. Срещата е предназначена за хората над 60 години, тъй като те попадат в рисковата група за двете заболявания. Беседата ще изнесе д-р Галя Драгнева, специалист-офталмолог. Кампанията се провежда със съдействието на кмета на Община Мадан г-н Фахри Молайсенов. Целта е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Всеки посетител ще получи възможност за безплатен преглед.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Още за кампанията: http://healthedu.eu/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%...

Фейсбук: https://www.facebook.com/PravoNaZrenie/

Катарактата е водеща причина за слепота в света. Тя не подлежи на профилактика и предотвратяване, но за сметка на това е лечима. Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото и води до влошаване на зрението. В повечето случаи катаракта се развива с напредване на възрастта, поради което е наричана „старческо перде“. Развива се над 55-60-годишна възраст. Заболяването може да засегне както само едното око, така и двете очи едновременно.
Глаукомата обхваща група от очни заболявания, свързани с повишаване на налягането в окото и с увреждане на очния нерв. Средните стойности на вътреочното налягане са между 10-21 mmHg, а на налягане над 22 mmHg следва да бъде обърнато специално внимание. При вътреочно налягане между 30-40 mmHg рискът от развитие на глаукома нараства 40 пъти. Глаукомата може да причини необратима загуба на зрението и да доведе до слепота, ако не бъде своевременно лекувана. Според данни на Световната здравна организация, глаукомата е втората основна причина за загуба на зрението по света след катарактата. Зрението, загубено вследствие на глаукома, е невъзможно да бъде възстановено.

Потребителски вход