И ТАЗИ ГОДИНА МАДАН ОТПРАЗНУВА СВОЯ ПРАЗНИК С БОГАТА ПРОГРАМА И МНОГО НАСТРОЕНИЕ

С богата програма и много настроение жителите и гостите на Мадан, отпразнуваха Празника на града и Деня на миньора. Празничните мероприятия започнаха още от четвъртък, където от 9:30 часа, бе даден стартът на спортния маратон, иницииран от „ Горубсо-Мадан“ АД. Два часа по-късно програмата продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Ангел Янакиев и Клавдия Митрофановна, както и пред паметната плоча на загиналите миньори. Следобяд бяха наградени лауреатите от тазгодишното издание на литературния конкурс „Мадан – кътче от рая”, след което кметът на общината, заедно с директора на общинската болница прерязаха лентата на две от обновените отделения на МБАЛ „Проф. Д-р К. Чилов”.
Празничният четвъртък завърши с финалната среща от турнира по футбол и награждаване на изявени спортисти, прославяли общината на национални и международни състезания през последната година.
Кулминацията на празниците бе в петък. На сцената пред Народно читалище „Иван Вазов 1999”, кметът на община Мадан- Фахри Молайсенов, приветства жителите и гостите на града с празнично слово.

„За мен е чест отново да застана пред Вас и да Ви поздравя с празника на града и Деня на миньора, които с годините се превърнаха в символ на мъжество и родолюбие. Днес се обръщам се с признание и уважение към Вас, към труда и усилията ви за общото благо на нашата община. Тук в Мадан човек може да усети магическото единение на история, величествена природа, силни и здрави традиции и вяра. Но най-голямото богатство на Мадан сте Вие – неговите хора, гордите родопчани – трудолюбиви, гостоприемни и сърдечни хора“, каза на официалното откриване кметът на община Мадан Фахри Молайсенов. Той заяви, че крачка по крачка община Мадан се доближава до представите за една съвременна и европейска община, отчитайки постигнатото от общинската администрация за трайно и сериозно внимание на всички сфери – здравеопазване, социални дейности, инфраструктура, култура, спорт и т.н.
„Във всяко едно населено място в община Мадан е реализирано по нещо значимо за хората. Въпреки икономическата криза, Мадан намери начин да се развива. Успяхме да рехабилитираме пътища и улици, не само в града, но и в много населени маста на общината. Изградихме нови детски площадки, спирки и др. като работата ни в тази посока продължава. Имаме и осигурено финансиране за нов площад, като освен него ще ремонтираме и двете централни сгради – тази на общинската администрация, която от няколко дни е с нова покривна конструкция, както и читалището“, каза Молайсенов.
Кметът отбеляза в словото си и най-новата икономическа придобивка на общината – проектът реализиран от община Мадан със сондажът за термалната вода.
„Всички знаете, че през март в Мадан бе открита термална вода. Взетите проби и направените анализи на водата показват, че тя е с много добри качества и лечебни свойства и няма аналог в България. Откритата вода е една изключителна алтернатива и перспектива за развитието на цялата община“, заяви кметът.
Молайсенов отчете и огромните усилия положени от общинската управа за запазването на общинската болница и развитието на нейната европейска визия и възможности за лечение.
„Крачка по крачка община Мадан се доближава до представите за една съвременна и европейска община”.
Градоначалникът за пореден път изрази специалните си благодарности на представителите на минната промишленост за усилията през годините за спасяването на основния отрасъл крепящ икономиката на Мадан – рудодобивът и запазването на работните места на стотици жители на общината в него.
„Искам да благодаря на всички деятели, които ежедневно работят за запазване на основният ни поминък в общината – рудодобивът. Специално искам да изразя своята благодарност към хората, които в един от най-трудните моменти за „Горубсо“, успяха да предотвратят фалита на дружеството. От тогава до днес, проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов, инж. Румен Цонев и хората от целия им екип, не пестят сили и средства и смело инвестират и развиват рудодобива“, добави още Молайсенов.
Сцената на градския площад по традиция се изпълни от официални лица – домакини и гости на празника. Сред тях бяха депутатите от Смолянско Хайри Садъков, д-р Красимир Събев и Дора Янкова, областният управител на Смолян Недялко Славов, шефът на „Минстрой холдинг“ проф. Николай Вълканов, изп. директор на „КЦМ 2000“ АД инж. Румен Цонев, кметовете на Мики (Гърция), Рудозем, Неделино, Баните, Чепеларе, Белица, проф. д-р Любен Тотев – ректор на Минно-геоложкия университет.

Проф. д-р на т.н. инж. Николай Вълканов също поздрави жителите и гостите на Мадан с празника.
„За пети път заставам пред вас, като през годините обещавахме, че „Горубсо Мадан“ ще е водещо предприятие. Днес това вече е факт. Само преди дни, директорът му получи награда за фирма с най-висока производителност за 2016 г. – с 33%. Това се случи в последните пет години. Заедно с нашите приятели от КЦМ – Пловдив, ние инвестирахме общо 100 млн.лв. Само през тази година инвестициите възлизат на 15 млн.лв. Това означава нови машини и технологии и нови възможности, разбира се и по-добро заплащане“, коментира от официалната трибуна проф. д.т.н инж. Вълканов.
С приветствие и поздрав към маданчани се обърнаха и областния управител на Смолян – Недялко Славов, народните представители Дора Янкова, д-р Красимир Събев, депутатите на ДПС от Благоевград Елхан Кълков и от Кърджали Ерол Мехмед.
Специално слово произнесе и депутатът, който също е от Мадан- Хайри Садъков.
„Извървяхме един доста труден път през годините. Минахме през най-трудните години на рудодобива, на „Горубсо“ . Устоявахме ги, защото бяхме единни и заедно и успяхме този отрасъл от затихващ и отписан от икономиката ни, да го върнем в икономическото ни пространство и да се развива. Това беше, защото бяхме тук, заедно на площада. Минахме през няколко много важни структури в нашата община, които също бяха пред закриване. Това е болницата, Дружеството по заетост и др. Да, но ние отново бяхме заедно и ги устоявахме и те днес са в разцвет“, заяви в словото си Садъков.
Той бе категоричен, че община Мадан си има истински стопани в лицето на кмета Фахри Молайсенов и неговият екип, които мислят за развитието на общината.
„Община Мадан е с най-висок коефициент на полезно действие на инвестиции, които предоставя страната ни и Европейският съюз“.

Веднага след това, небето беше озарено от грандиозна заря, с която кметът откри празника и даде официален старт на тържествата, посветени на Празника на града и Деня на миньора.
След официалната част започна и народното веселие на площада в Мадан с оркестър „Пим“, със солист Тинчо Севдалинов. Вечерта маданчани празнуваха с фолк дивата Глория и гръцкия й колега Диогенис Франсанас.
В съботния ден празникът продължи с концерт на самодейците от читалищата от община Мадан, веселие с оркестър „Южни ритми“ и Митко Дамянов /Пандьо/, естраден концерт на група „Петте сезона“ и Стефан Диомов и концерт на фолк изпълнителката Алисия.
И през трите дни на празниците пред сградата на общината се проведе за първи път и „Фестивал на родопския кристал” , организиран от 6 младежи – доброволци от Македония, Турция и Испания със съдействието на Община Мадан и НЧ „Иван Вазов-1999” и участието на 20 деца от ЦСРИ „Детелина”
По време на фестивала бяха представени изложба на предмети, изработени от кристали и колекции на местни и чужди колекционери.

Потребителски вход