РАБОТАТА ПО КАСКАДАТА "ГОРНА АРДА" ЩЕ БЪДЕ УСКОРЕНА

Година след като Националната електрическа компания (НЕК) и австрийското дружество ЕВН се разбраха да строят заедно каскадата "Горна Арда", започва проектирането на обекта.

Това съобщи икономическият министър Делян Добрев, който поздрави ЕВН за 1 млрд. лева инвестиции в България. "В понеделник се проведе общо събрание на проектната компания за "Горна Арда" и работата по каскадата ще бъде ускорена", каза министърът.

Така той отговори на критики от ЕВН заради забавянето на проекта. По план изграждането на каскадата трябваше да започне през 2012 г.

Австрийските компании ЕВН и "Алпинебау" влязоха в каскадата през октомври 2009 г., когато се договориха с наследника на турския холдинг "Джейлан" за откупуване на дела му. Впоследствие остана само ЕВН, която се договори с НЕК за 70% участие.

"Горна Арда" включва изграждането на три язовира - "Мадан", "Сърница" и "Ардино" с три централи с обща мощност 175 мегавата. Първоначалният план предвижда цената му да бъде 500 млн. евро. Стойността обаче може да бъде намалена за сметка на един от язовирите.

Потребителски вход