В ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ МАДАНСКИ ТВОРЦИ ПРЕДСТАВИХА СВОЯ АЛМАНАХ „ТУК СМЕ“

Вчера в Деня на Св. св. Кирил и Методий започна провеждането на Майските културни празници в община Мадан.
Първото организирано мероприятие се проведе в НЧ“Иван Вазов-1999“, в което Конфедерацията на българските писатели – Мадан, представиха своя общ сборник от произведения „Тук сме“.
„Тук сме!- така нарекохме нашия първи алманах по идея на прекрасния ни, непрежалим колега и приятел Филип Хутев. Той за съжаление не успя да я види , но се оказа пророк. Именно той избра това заглавие, сякаш е искал да ни убеди, че винаги ще е тук, сред нас. И може би сега ни гледа някъде отгоре и усмивка грее на лицето му. Тук остават неговите стихове и ще звучат всеки път, когато говорим за поезия.“ – с тези думи на Милена Белова и с едноминутно мълчание почетоха паметта на починалия съвсем скоро Филип Хутев, дългогодишен учител и местен творец, който също участва със свои стихове в книгата. но за съжаление не можа да дочака издаването й.

В препълнената зала, всеки един от творците представи по едно свое произведение, включено в книгата. Вдъхновени към перото и изливането на своите чувства, спомени и мисли на страниците на Алманаха са поместени прочувствени стихове за Мадан, за приятелството, за детството, за ежедневието и т.н. В алманаха е поместена и Глава първа от втория роман на Ася Минчева - „Омраза срещу любов“. Своето място са намерили и стиховете на докторанта по педагогика - Христо Каменов. В книгата твори и както я наричат една от „ самобитните орфееви щерки“- Малинка Райчева. Някои от страниците на книгата са изписани от нежна и лирична поетеса- Диди Ангелова, както и романтичната и поетична душа със щит – математичка - Стела Горялова. Алманахът е обогатен и от словесните багри на Светла Узунова. В книгата участва и талантливо момче, което прави първите си стъпки на литературното поприще- Енвер Меков. Освен своите произведения, Енвер представи и стиховете на Филип Хутев, които разчустваха всички в залата.
„На моята възраст посветих всичко в алманаха на спомените. Такава е и темата на разказа „Родопско сърце”, който е по действителен случай“, с тези думи Милена Белова – Председател на Конфедерацията на българските писатели в Мадан , представи един от своите трудове, разказващ за „широкото родопско сърце на хората… добро, готово да помогне на всеки, да му даде и обич. Толкова, колкото е нужно“.
Към някои от произведенията дори има написана и музика от композитора и певец Димитър Неделчев, който заедно със Силви Банджов изпълниха някои от тях.
Заслугата за илюстрирането на Алманаха е на Маргарита Хутева, а за бързото отпечатване на Христо Каменов.
Като всяка класическа книга и „Тук сме“ си има и рецензент. Това е председателят на Националната конфедерация на българските писатели- също писател и виден журналист Станислав Марашки. Той нарича маданските писатели – „литературни наследници на Орфей“.
В края на събитието поетите бяха поздравени от името на кмета на общината Фахри Молайсенов с букет благоуханни цветя.
А творците пожелаха - До нови срещи, с нови творби!

На страниците на нашия сайт периодично ще публикуваме всяко едно от произведенията, за да стигнат те до сърцата на хората, свързани с Мадан, а по воля или неволя намиращи се може би на другия край на света.
Алманахът на маданските писатели може да бъде закупен.

Потребителски вход